Menu Sluiten

Niet uit te leggen dat statushouder straks hogere uitkering krijgt dan AOW-er

“Het is ondenkbaar dat straks de hoogte van het minimumloon en de bijstandsuitkeringen niet langer gekoppeld zijn aan de hoogte van de AOW. Je krijgt dan twee niveaus van bestaansminimum naast elkaar: één voor werkenden en genieters van een uitkering en éen voor gepensioneerden. Dat leidt tot de niet uit te leggen situatie, dat een statushouder van 66 jaar een hogere uitkering heeft dan iemand met alleen AOW. Dat kunnen we niet laten gebeuren.” 

Dat zei Eerste Kamerlid Martin van Rooijen woensdag 29 november in het radioprogramma De Nieuws BV op Radio 1.
De Senator van 50PLUS ging op de radio in gesprek over het onderwerp Armoede onder ouderen. In het programma van circa 15 minuten praatte Van Rooijen met de 77-jarige mevrouw Trix van der Biezen. Zij ontvangt per maand AOW en een pensioen van 70 euro van haar vroeg overleden man. Daardoor leeft zij van 8 euro per dag.

Van Rooijen noemt het ‘asociaal’ en ‘onrechtvaardig’ dat het toekomstige kabinet de al 45 jaar bestaande koppeling tussen de hoogte van het minimumloon, de uitkeringen en de AOW wil loslaten. “Het voornemen om alleen minimumloon en bijstand te verhogen met 7,5% is echt onbegrijpelijk. Ik zie ook nog niet dat het echt doorgaat. We gaan daar als 50PLUS dwars voor liggen. De hele Tweede Kamer en Eerste Kamer kunnen dat niet laten gebeuren. Het zou betekenen dat je AOW’ers als tweederangsburgers ziet.”

“In alle landen in Europa bestaat een bestaansminimum. Bij ons is de AOW de vloer en die is al 45 jaar netto gekoppeld aan het minimumloon en de bijstand.”

Nu al heeft volgens van Rooijen een derde van de gepensioneerden moeite om financieel rond te komen. Het gaat om bijna een miljoen mensen met naast hun AOW een pensioen tot 500 euro per maand.

De radiouitzending is HIER te beluisteren.

© 29 december 2021

2 reacties

 1. Rita de Beurs

  Ik ben het er ook absoluut niet mee eens dat de koppeling wordt losgelaten. Ik ben bang dat als deze koppeling wordt losgelaten het eind er van zoek is en dat ouderen op veel meer plekken de klos zullen worden. Er wordt wel vergeten dat menige oudere die alleen AOW heeft op allerlei subsidies recht heeft.
  Ik vind dat de AOW mee moet gaan met de bijstandsuitkeringen, en dat tegelijkertijd extra subsidies opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden. Geef elke AOW gerechtigde hetzelfde. samenwonend of niet. Wellicht daagt het ouderen uit om meer samen te doen. Nu gebeurt dat niet omdat ze dan de subsidies missen.
  Overigens heb ik wel begrip voor het loslaten van de koppeling. De AOW moet worden opgebracht door alle werkenden. Die zullen dat beslist merken in hun portemonnee. De verhoging voor de bijstandsgerechtigden is daardoor ook te duur.
  Alle werkenden met het minimumloon dienen wel flink verhoogd te worden. Het is toch te gek dat je, als je een volledige baan hebt en het minimumloon krijgt, toch afhankelijk bent van allerlei subsidies.

 2. Marijke de Jong

  Ik ben in 2009 met pensioen gegaan. Al die 13 jaar is mijn maandelijkse pensioenbedrag gelijk gebleven. Bruto dan. Netto heb ik nu jaarlijks ruim €600 minder aan pensioen. En dan is er nog het pensioenakkoord dat afgesproken is terwijl de gepensioneerden niet aan tafel zaten. Dat gaat de huidige gepensioneerden niets opleveren en we mogen al blij zijn als de pensioenen gelijk blijven.

  Inflatie is een groot gevaar voor ons gepensioneerden. Die holt het pensioen minstens zo hard uit als de overheidsmaatregelen die ons treffen. Ik houd mijn hart vast voor de toekomst. Voor het loslaten van de koppeling van de AOW aan het minimumloon heb ik dan ook geen enkel begrip.

Reacties zijn gesloten.